pondělí 18. února 2008

Námluvy


Námluvy
Když dáme samičku k samečkovi
Jak už název napovídá, doporučuje se dávat samičku k samečkovi. Samička má jednou asi za 14-16 dní říji, v tu dobu může samička zabřeznout. Když dáme nový párek dohromady, oba se nejprve trochu očuchají, aby zjistili, co jsou zač. Pak se sameček začne předvádět. Chodí houpavým krokem kolem samičky a při tom vrká, vrní. Poté se pokouší jít na věc. Pokud však samička nemá v té době říji, může ho velmi razantně odhánět.
Obvykle to samečkovi vůbec nevadí a kroutí se kolem ní dál. Pokud má samička říji, po nějaké době námluv se přikrčí.. Pokud ne, dá neústupnému samcovi co proto, a ten to po nějaké době vzdá. Proto je dobré nechat je spolu nejméně jeden měsíc. Za tu dobu, je velice pravděpodobné, že byla samička oplodněna.
Březost
Počet mláďat
Nikdy neodhadnete, kolik se jich narodí. Částečně se to dá ovlivnit, kolik jídla bude samička dostávat, před nakrytím. Tím netvrdím, že má dostávat málo jídla, ale pouze menší dávky. Když tak bude, pravděpodobně se narodí méně mláďat. Pokud naopak, budete samičku před nakrytím extrémně krmit, narodí se morčátek pravděpodobně víc.
Jak dlouho trvá?
Obvykle se to dost dobře nedá určit, jelikož nevíte, kdy přesně se stala samička březí. Obvykle to však trvá asi tak kolem dvou měsíců. Také záleží, kolik morčátek čeká. Pokud čeká jedno mladé, bude březost trvat déle, než když bude čekat dvě mladé.
Jak poznáme březí samičku
Abych se přiznala, u Fati jsme si byli jistí až ke konci březosti. Tím chci říct, že to téměř nepoznáte. Samičku ze začátku moc netloustne, ani se nechová jako těhotná. Asi nejjistější jsem si byla, když jsem si Faťu dala na klín a v jejím bříšku to pořádně hopsalo :-). Každou chvíli to někde koplo a dokonce se tam i převalovali :-). Když jsem si ruku položila na bříško, cítila jsem velký pohyb a dokonce, jsem správně odhadla, že se narodí dvě :-). Dá se to částečně odhadnout, ale upozorňuji žádné mačkání! Mohli byste malému ublížit. No a asi za necelý dva týdny byli venku :-). Ke konci, když jsem ji pustila na koberec se jen trochu prošla a ulehla a a ni se nehla. Byla unavená a už se jí nechtělo moc hejbat. Vlastně nebyla ani nijak extrémně těžká na váhu. Na bocích ale měla pořádné boule :-). Konečná váha byla asi 960 g.
Jak se o březí samičku starat
Během i po březosti by samička měla dostávat hodně jídla bohatého na vitaminy. Neměli bychom ji taky ke konci moc zvedat, když už, tak velice opatrně. Ke konci, když jsem v boudičce mákla na bříško, tak po mně vždycky mírumilovná Faťa vyjela. A to jsem jí bříško jen pohladila. Taky můžeme samičce dopřát trochu jogurtu (podává se injekční stříkačkou bez jehly, a vstřikuje se do tlamičky), některá morčátka ho mají rádi.
Jak vypadá samička ke konci březosti?
Jak už jsem se zmiňovala, až ke konci se můžete ujistit, že samička opravdu mladé čeká. Bříško najednou hodně vyroste, a je v něm vidět i cítit pohyb. Vlastně nemůžeme nikdy přesně odhadnout, že už se březost chílí ke konci. Jedině chvíli před porodem. To se samička pečlivě čistí a chystá se. =0)
Ještě před mláďaty
Než se rozhodneme mít mladéJeště před úplným začátkem si to jak jinak musíme pořádně promyslet. Malá morčátka jsou krásná a dělají moc velkou radost. Ale také starost. Ty body, kterých se týká starost určitě dokážete také sesmolit, já vám k nim trochu napomůžu.
1) Asi nejdřív bychom měli promyslet první věc a to, jestli máme vůbec o malá morčátka takový zájem, abychom se o ně delší dobu starali.
2) No dále, jestli máme tolik času, který bychom jim měli věnovat. Například častější čistění, popřípadě dokrmování, starání se o samičku, hledat nové zájemce, trochu toho času zabere.
3) Finance. Ikdyž by vás to možná nenapadlo, hrají celkem velkou roli. Ono se řekne, že morče není moc drahé, ale krmení bohaté na vitaminy, které potřebují, častější čistění s hoblinami, více sena a malá morčátka jsou po chvíli taky celkem velcí žroutíci :-).
4) Prostor. Pokud se narodí jedno mladé, není to až takový problém, ale pokud, a to se může stát, se vám narodí mláďat třeba šest musíte uznat, že tady je to s prostorem větší problém.
5) Máte nějakého zájemce? Já vím, je sice jednodušší morče prodat do zverimexu, ale je lepší se pokusit konkrétního člověka, nebo chovatele. Určitě budete mít lepší dojem, než když morče prodáte do zverimexu. Ovšem tím vůbec netvrdím, že je to něco špatného. I morčátka ze zverimexu jsou fajn a mohou se dostat do skvělých rukou.
No a když jste si každý bodík rozmysleli a ostatní problémy taky, hurá do chovu. Určitě to stojí za to. Je krásné sledovat bříško maminky jak tloustne a někdy cítit i pohyb. No a pak jeden den najít v ubikaci nějaký malý uzlíček, který po porodu má velkou radost a začne poskakovat a dovádět. :-)
Je samička připravená?
I toto je otázka, nad kterou by se měl každý zamyslet. První mladé by měla mít samička do jednoho roku života. Pak se pánevní kosti zůžují a porod se stává velikou potíží. U nešlechtěných morčat obvykle může mít samička první mladé i dřív, nejsou totiž tak náchylné, jako šlechtěná morčátka. Možná i trochu víc než věkem, bych se řídila váhou. Někteří chovatelé svá morčata dávají nakrýt i kolem 6. měsíce. V tu dobu měla naše Faťa ještě celkem nízkou váhu. Je to lotřík a všechno vyběhá :-). No a tak mi jedna chovatelka poradila, abych ji připustila, až bude mít nejméně 800 gramů. Faťa k této váze dospěla kolem 9. měsíce a jsem moc ráda, že jsem se touto radou řídila. Faťa vše skvěle zvládla. Po porodu, měla malou váhu, takže představa, že bych ji dala ještě s nižší váhou k samcovi nevím nevím. Proto bych toto velice doporučovala. No další věcí je kondice samičky. pokud je samička už déle nemocná, nebo trpí nějakým parazitem, radši ji nenakrývejte. Březost ani porod by oslabená nemusela zvládnout.
Porod
"Ozývá se tiché pískání a poté podivné mlaskání. Začátek je vždycky nejtěžší. Následuje velká námaha, která nakonec vyústí k největší kráse života. Ovšem to vše nemá konce a námaha je čím dál vyšší. I když se celý proces zdá nekonečný, přeci jen již netrvá dlouho. Vše na chvíli vystřídá odpočinek, kterého si ovšem nikdo dlouho moc neužije..."
Porod je bez váhání jedním z nejfascinovanějších okamžiků v nejen
morčecím životě. Po dvou měsících trpělivého starání, krmení a péče nás samička překvapí buď již "hotovými" miminky, nebo nečekaným porodem. Tak i tak, je to vždy nádherný zážitek. První známky porodu jsou viditelné stahy. Samička se čistí a přemístí se domísta, kde se cítí bezpečně a klidně. Takovým místem může být stříška, větší domeček, nebo "hnízdečko" ze sena. Po stazích samička začne rodit, přičemž obvykle pokvíkává. Morče se rodí v plodovém obalu, který musí samička ihned rozkousnut a odstranit, aby se malé mohlo poprvé nadechnout. Poté celý obal pozře a věnuje se malému, kterého důkladně očistí a olíže. Zanedlouho vyjde placenta, která musí vyjít po každém mláděti. I když se to někomu může zdát ne moc chutné, je to naprosto přirozené, že i placentu samička pozře. Po chvíli může začít samička rodit další. Po porodu posledního mláděte samička čistí okolí po krvi (pud, v přírodě by krev mohla přilákat dravce). Čerstvě narozená miminka se hned pokoušejí chodit, lézt, poskakovat a samozřejmě pít mlíčko od maminky. Ta je stále čistí a pečuje o ně. Na světe jen pár minut Zdravá mláďata by se měla už pár minut po porodu "pokoušet o chůzi" :-). Rodí se zcela vyvinutá, tedy vidí, slyší a jsou osrstěná. V přírodě se tato zvířátka musí již po pár minutách přiradit ke stádu a přizpůsobit se mu. To zůstalo i dnešním domácím a tak je neopakovatelným zážitkem čerstvě narozená miminka sledovat. Zdravé mládě má vyvinuté základní reflexy, mezi nimi i reflex sací. Potíže při porodu
Bohužel poslední dobou přibývá samiček, které mají při porodu různé potíže. Je to důsledkem šlechtění. Jedním problémem, a asi nejzávažnějším, je výhřez dělohy. Pokud není samička během pár minut v lékařské péči, končí to tím nejhorším způsobem. Dále může nastat přidušení mláďat. V tomto případě samička mláďatům neodstraní plodový obal dostatečně brzy. Mláďata to mohou přežít, ale zpravidla do pár dnů umírají - do mozku se nedostane dlouho dobu kyslík. Ztížený porod také může způsobit: špatné umístění mláděte v děloze, úzké porodní cesty, příliš velká mláďata, vyčerpaná samice.
Péče o mláďata
Mláďata jsou již pár minut po porodu velmi akční a životaschopná. Rodí se zcela vyvinutá, vidí, slyší a jsou osrstěná. Mají několik vrozených reflexů, mezi nimi i reflex sací. Samička morčete kojí zásadně vestoje, přičemž si miminka nalezou pod maminku. Pít mohou zároveň pouze dvě mláďata
Jestliže je samička zvyklá na svého majitele, můžeme mláďata na malou chvíli vyjmout, zvážit a též zkontrolovat. Samice
kojí průměrně 3 týdny, záleží na počtu mladých. Po této době se musí oddělit samci od samic, aby nedošlo k nechtěnému nakrytí.
JE VŠE V POŘÁDKU?
Pokud vše probíhá, tak jak má, není zpravidla potřeba samičce jakkoliv pomáhat. Někdy je naopak zbytečné až škodlivé zasahovat. Po porodu je třeba zkontrolovat samici.. Otázkou zůstává: "Jsou opravdu všichni v pořádku? A jak to poznám?" Jako první bychom měli zkontrolovat samičku (pokud žádné mladé nevyžaduje akutní zásah). Velmi jemně prohmátnout bříško a zjistit tak, jestli už porodila všechny mláďata (při obtížném porodu se může stát, že samičce zůstane mládě uvnitř, pak je potřeba ihned ji dopravit k veterináři a co nejdříve zakročit, jinak hrozí otrava). V pořádku probíhající porod trvá do jedné hodiny, průměrně 30 minut. Mladé musí budit zdravý dojem, musí být čilá a chvíli po porodu jevit zájem o mlíčko a okolí.
MATEŘSKÉ MLÉKO
Mateřské mléko je první a velmi důležitá strava, která obsahuje vodu, tuk (4%), cukry (3%), bílkoviny (8%), minerály a vitaminy. Hlavním cukrem je laktóza - mléčný cukr, který obsahuje glukózu. Pokud má samice nedostatek glukózy, může dojít k velmi vážnému onemocnění. Proto se doporučuje podávat kojícím samicím glukopur (hroznový cukr prodávaný v lékárnách pro dodání energie smíchaný s vodou podávaný ve stříkačce bez jehly). Pár dní po porodu se mateřské mléko označuje jako mlezivo, které se od normálního mlíčka liší tím, že obsahuje méně cukrů a více bílkovin a vitaminů. Obsahuje také nenahraditelné protilátky před infekcemi.
UMĚLÁ VÝŽIVA, DOKRMOVÁNÍ
Někdy se bohužel stává, že samička nemůže kojit, mláďata odmítne, nebo hůř, mláďata osiří. Nejlepším řešením je přirazení mláďat k jiné čerstvě kojící samičce. Pokud samička "nová" mláďata příjme, je na 95% vyhráno. Jestliže jinou kojící samici nemáte k dispozici, je třeba umělá výživa. Jiným případem může být kriticky nízká váha mláďat (pod 60g) - tehdy je vhodné přikrmování (kdy samice kojí, ale je potřeba jí vypomoci). Jako umělá výživa nám poslouží buď mlíčko pro koťata a štěňata, nebo doma vytvořená směs - stejný díl neslazeného kondenzovaného mléka zředěný stejným dílem vody obohacený vitaminy, minerály a glukopurem, můžeme přidat nízkotučný neslazený jogurt, později i např. mrkvovou šťávičku. Směs podáváme ve stříkačce bez jehly přímo do tlamičky. Nutné je dávat pozor, aby mládě směs nevdechlo, a tak ji podáváme velmi pomale po troškách.
ODSTAVENÍ
Odstavení mláďat od matky je možné už od věku jednoho měsíce. To se týká hlavně oddělení samců, aby nedošlo k nakrytí. Samičky mohou u maminek zůstat samozřejmě déle. Kdy předat morčátka do nových domovů je otázka názoru, můj je takový odstavit miminka ve věku kolem dvou měsíců.

1 komentář:

miska řekl(a)...

děkuju.... je to užo stránka. ted se cítím celkově jistější. nevím jestli je moje myška těhule ale připedá mi na budoucí maminu dost čilá.... jelikož má termín za 2 týdny. tak mo děkuju 8-)