pondělí 18. února 2008

Fotky morčátek






Teť mám pro vás milovníky morčat pár foteček a protože tady nejsou ještě žádné fotky mého morčátka tak je v nejbližší době dodám a sry že to nemá něakou extra úpravu:)
















































Námluvy


Námluvy
Když dáme samičku k samečkovi
Jak už název napovídá, doporučuje se dávat samičku k samečkovi. Samička má jednou asi za 14-16 dní říji, v tu dobu může samička zabřeznout. Když dáme nový párek dohromady, oba se nejprve trochu očuchají, aby zjistili, co jsou zač. Pak se sameček začne předvádět. Chodí houpavým krokem kolem samičky a při tom vrká, vrní. Poté se pokouší jít na věc. Pokud však samička nemá v té době říji, může ho velmi razantně odhánět.
Obvykle to samečkovi vůbec nevadí a kroutí se kolem ní dál. Pokud má samička říji, po nějaké době námluv se přikrčí.. Pokud ne, dá neústupnému samcovi co proto, a ten to po nějaké době vzdá. Proto je dobré nechat je spolu nejméně jeden měsíc. Za tu dobu, je velice pravděpodobné, že byla samička oplodněna.
Březost
Počet mláďat
Nikdy neodhadnete, kolik se jich narodí. Částečně se to dá ovlivnit, kolik jídla bude samička dostávat, před nakrytím. Tím netvrdím, že má dostávat málo jídla, ale pouze menší dávky. Když tak bude, pravděpodobně se narodí méně mláďat. Pokud naopak, budete samičku před nakrytím extrémně krmit, narodí se morčátek pravděpodobně víc.
Jak dlouho trvá?
Obvykle se to dost dobře nedá určit, jelikož nevíte, kdy přesně se stala samička březí. Obvykle to však trvá asi tak kolem dvou měsíců. Také záleží, kolik morčátek čeká. Pokud čeká jedno mladé, bude březost trvat déle, než když bude čekat dvě mladé.
Jak poznáme březí samičku
Abych se přiznala, u Fati jsme si byli jistí až ke konci březosti. Tím chci říct, že to téměř nepoznáte. Samičku ze začátku moc netloustne, ani se nechová jako těhotná. Asi nejjistější jsem si byla, když jsem si Faťu dala na klín a v jejím bříšku to pořádně hopsalo :-). Každou chvíli to někde koplo a dokonce se tam i převalovali :-). Když jsem si ruku položila na bříško, cítila jsem velký pohyb a dokonce, jsem správně odhadla, že se narodí dvě :-). Dá se to částečně odhadnout, ale upozorňuji žádné mačkání! Mohli byste malému ublížit. No a asi za necelý dva týdny byli venku :-). Ke konci, když jsem ji pustila na koberec se jen trochu prošla a ulehla a a ni se nehla. Byla unavená a už se jí nechtělo moc hejbat. Vlastně nebyla ani nijak extrémně těžká na váhu. Na bocích ale měla pořádné boule :-). Konečná váha byla asi 960 g.
Jak se o březí samičku starat
Během i po březosti by samička měla dostávat hodně jídla bohatého na vitaminy. Neměli bychom ji taky ke konci moc zvedat, když už, tak velice opatrně. Ke konci, když jsem v boudičce mákla na bříško, tak po mně vždycky mírumilovná Faťa vyjela. A to jsem jí bříško jen pohladila. Taky můžeme samičce dopřát trochu jogurtu (podává se injekční stříkačkou bez jehly, a vstřikuje se do tlamičky), některá morčátka ho mají rádi.
Jak vypadá samička ke konci březosti?
Jak už jsem se zmiňovala, až ke konci se můžete ujistit, že samička opravdu mladé čeká. Bříško najednou hodně vyroste, a je v něm vidět i cítit pohyb. Vlastně nemůžeme nikdy přesně odhadnout, že už se březost chílí ke konci. Jedině chvíli před porodem. To se samička pečlivě čistí a chystá se. =0)
Ještě před mláďaty
Než se rozhodneme mít mladéJeště před úplným začátkem si to jak jinak musíme pořádně promyslet. Malá morčátka jsou krásná a dělají moc velkou radost. Ale také starost. Ty body, kterých se týká starost určitě dokážete také sesmolit, já vám k nim trochu napomůžu.
1) Asi nejdřív bychom měli promyslet první věc a to, jestli máme vůbec o malá morčátka takový zájem, abychom se o ně delší dobu starali.
2) No dále, jestli máme tolik času, který bychom jim měli věnovat. Například častější čistění, popřípadě dokrmování, starání se o samičku, hledat nové zájemce, trochu toho času zabere.
3) Finance. Ikdyž by vás to možná nenapadlo, hrají celkem velkou roli. Ono se řekne, že morče není moc drahé, ale krmení bohaté na vitaminy, které potřebují, častější čistění s hoblinami, více sena a malá morčátka jsou po chvíli taky celkem velcí žroutíci :-).
4) Prostor. Pokud se narodí jedno mladé, není to až takový problém, ale pokud, a to se může stát, se vám narodí mláďat třeba šest musíte uznat, že tady je to s prostorem větší problém.
5) Máte nějakého zájemce? Já vím, je sice jednodušší morče prodat do zverimexu, ale je lepší se pokusit konkrétního člověka, nebo chovatele. Určitě budete mít lepší dojem, než když morče prodáte do zverimexu. Ovšem tím vůbec netvrdím, že je to něco špatného. I morčátka ze zverimexu jsou fajn a mohou se dostat do skvělých rukou.
No a když jste si každý bodík rozmysleli a ostatní problémy taky, hurá do chovu. Určitě to stojí za to. Je krásné sledovat bříško maminky jak tloustne a někdy cítit i pohyb. No a pak jeden den najít v ubikaci nějaký malý uzlíček, který po porodu má velkou radost a začne poskakovat a dovádět. :-)
Je samička připravená?
I toto je otázka, nad kterou by se měl každý zamyslet. První mladé by měla mít samička do jednoho roku života. Pak se pánevní kosti zůžují a porod se stává velikou potíží. U nešlechtěných morčat obvykle může mít samička první mladé i dřív, nejsou totiž tak náchylné, jako šlechtěná morčátka. Možná i trochu víc než věkem, bych se řídila váhou. Někteří chovatelé svá morčata dávají nakrýt i kolem 6. měsíce. V tu dobu měla naše Faťa ještě celkem nízkou váhu. Je to lotřík a všechno vyběhá :-). No a tak mi jedna chovatelka poradila, abych ji připustila, až bude mít nejméně 800 gramů. Faťa k této váze dospěla kolem 9. měsíce a jsem moc ráda, že jsem se touto radou řídila. Faťa vše skvěle zvládla. Po porodu, měla malou váhu, takže představa, že bych ji dala ještě s nižší váhou k samcovi nevím nevím. Proto bych toto velice doporučovala. No další věcí je kondice samičky. pokud je samička už déle nemocná, nebo trpí nějakým parazitem, radši ji nenakrývejte. Březost ani porod by oslabená nemusela zvládnout.
Porod
"Ozývá se tiché pískání a poté podivné mlaskání. Začátek je vždycky nejtěžší. Následuje velká námaha, která nakonec vyústí k největší kráse života. Ovšem to vše nemá konce a námaha je čím dál vyšší. I když se celý proces zdá nekonečný, přeci jen již netrvá dlouho. Vše na chvíli vystřídá odpočinek, kterého si ovšem nikdo dlouho moc neužije..."
Porod je bez váhání jedním z nejfascinovanějších okamžiků v nejen
morčecím životě. Po dvou měsících trpělivého starání, krmení a péče nás samička překvapí buď již "hotovými" miminky, nebo nečekaným porodem. Tak i tak, je to vždy nádherný zážitek. První známky porodu jsou viditelné stahy. Samička se čistí a přemístí se domísta, kde se cítí bezpečně a klidně. Takovým místem může být stříška, větší domeček, nebo "hnízdečko" ze sena. Po stazích samička začne rodit, přičemž obvykle pokvíkává. Morče se rodí v plodovém obalu, který musí samička ihned rozkousnut a odstranit, aby se malé mohlo poprvé nadechnout. Poté celý obal pozře a věnuje se malému, kterého důkladně očistí a olíže. Zanedlouho vyjde placenta, která musí vyjít po každém mláděti. I když se to někomu může zdát ne moc chutné, je to naprosto přirozené, že i placentu samička pozře. Po chvíli může začít samička rodit další. Po porodu posledního mláděte samička čistí okolí po krvi (pud, v přírodě by krev mohla přilákat dravce). Čerstvě narozená miminka se hned pokoušejí chodit, lézt, poskakovat a samozřejmě pít mlíčko od maminky. Ta je stále čistí a pečuje o ně. Na světe jen pár minut Zdravá mláďata by se měla už pár minut po porodu "pokoušet o chůzi" :-). Rodí se zcela vyvinutá, tedy vidí, slyší a jsou osrstěná. V přírodě se tato zvířátka musí již po pár minutách přiradit ke stádu a přizpůsobit se mu. To zůstalo i dnešním domácím a tak je neopakovatelným zážitkem čerstvě narozená miminka sledovat. Zdravé mládě má vyvinuté základní reflexy, mezi nimi i reflex sací. Potíže při porodu
Bohužel poslední dobou přibývá samiček, které mají při porodu různé potíže. Je to důsledkem šlechtění. Jedním problémem, a asi nejzávažnějším, je výhřez dělohy. Pokud není samička během pár minut v lékařské péči, končí to tím nejhorším způsobem. Dále může nastat přidušení mláďat. V tomto případě samička mláďatům neodstraní plodový obal dostatečně brzy. Mláďata to mohou přežít, ale zpravidla do pár dnů umírají - do mozku se nedostane dlouho dobu kyslík. Ztížený porod také může způsobit: špatné umístění mláděte v děloze, úzké porodní cesty, příliš velká mláďata, vyčerpaná samice.
Péče o mláďata
Mláďata jsou již pár minut po porodu velmi akční a životaschopná. Rodí se zcela vyvinutá, vidí, slyší a jsou osrstěná. Mají několik vrozených reflexů, mezi nimi i reflex sací. Samička morčete kojí zásadně vestoje, přičemž si miminka nalezou pod maminku. Pít mohou zároveň pouze dvě mláďata
Jestliže je samička zvyklá na svého majitele, můžeme mláďata na malou chvíli vyjmout, zvážit a též zkontrolovat. Samice
kojí průměrně 3 týdny, záleží na počtu mladých. Po této době se musí oddělit samci od samic, aby nedošlo k nechtěnému nakrytí.
JE VŠE V POŘÁDKU?
Pokud vše probíhá, tak jak má, není zpravidla potřeba samičce jakkoliv pomáhat. Někdy je naopak zbytečné až škodlivé zasahovat. Po porodu je třeba zkontrolovat samici.. Otázkou zůstává: "Jsou opravdu všichni v pořádku? A jak to poznám?" Jako první bychom měli zkontrolovat samičku (pokud žádné mladé nevyžaduje akutní zásah). Velmi jemně prohmátnout bříško a zjistit tak, jestli už porodila všechny mláďata (při obtížném porodu se může stát, že samičce zůstane mládě uvnitř, pak je potřeba ihned ji dopravit k veterináři a co nejdříve zakročit, jinak hrozí otrava). V pořádku probíhající porod trvá do jedné hodiny, průměrně 30 minut. Mladé musí budit zdravý dojem, musí být čilá a chvíli po porodu jevit zájem o mlíčko a okolí.
MATEŘSKÉ MLÉKO
Mateřské mléko je první a velmi důležitá strava, která obsahuje vodu, tuk (4%), cukry (3%), bílkoviny (8%), minerály a vitaminy. Hlavním cukrem je laktóza - mléčný cukr, který obsahuje glukózu. Pokud má samice nedostatek glukózy, může dojít k velmi vážnému onemocnění. Proto se doporučuje podávat kojícím samicím glukopur (hroznový cukr prodávaný v lékárnách pro dodání energie smíchaný s vodou podávaný ve stříkačce bez jehly). Pár dní po porodu se mateřské mléko označuje jako mlezivo, které se od normálního mlíčka liší tím, že obsahuje méně cukrů a více bílkovin a vitaminů. Obsahuje také nenahraditelné protilátky před infekcemi.
UMĚLÁ VÝŽIVA, DOKRMOVÁNÍ
Někdy se bohužel stává, že samička nemůže kojit, mláďata odmítne, nebo hůř, mláďata osiří. Nejlepším řešením je přirazení mláďat k jiné čerstvě kojící samičce. Pokud samička "nová" mláďata příjme, je na 95% vyhráno. Jestliže jinou kojící samici nemáte k dispozici, je třeba umělá výživa. Jiným případem může být kriticky nízká váha mláďat (pod 60g) - tehdy je vhodné přikrmování (kdy samice kojí, ale je potřeba jí vypomoci). Jako umělá výživa nám poslouží buď mlíčko pro koťata a štěňata, nebo doma vytvořená směs - stejný díl neslazeného kondenzovaného mléka zředěný stejným dílem vody obohacený vitaminy, minerály a glukopurem, můžeme přidat nízkotučný neslazený jogurt, později i např. mrkvovou šťávičku. Směs podáváme ve stříkačce bez jehly přímo do tlamičky. Nutné je dávat pozor, aby mládě směs nevdechlo, a tak ji podáváme velmi pomale po troškách.
ODSTAVENÍ
Odstavení mláďat od matky je možné už od věku jednoho měsíce. To se týká hlavně oddělení samců, aby nedošlo k nakrytí. Samičky mohou u maminek zůstat samozřejmě déle. Kdy předat morčátka do nových domovů je otázka názoru, můj je takový odstavit miminka ve věku kolem dvou měsíců.

aktivita pro morčata

aktivita pro morčata
co by ste mněli vědět: pokud morče nebude mít dostatek pohybu, zleniví a viditelně stloustne, proto vám dám pár rad:Morčátko by ste si měli vzít ven z klece minimálně dvakrát denně a "pošmudlíkat" se s ním.Morčátku by ste měli dopřát se proběhnout třeba v obýváku který musíte ale zabezpečit aby se morčátku nemohlo nic stát.

jak zabavit morčátko

Jak zabavit morče
Aby se morčátko celý den nenudilo a jen neleželo, je dobré ¨
čas od času mu dopřát také trochy zábavy. Morčátka jsou od přírody
zvířátka, která ráda někde prolézají a pobíhají.

prolézačky
Mezi nejoblíbenější činnosti morčat patří prolézaní, ať už je to
cokoliv J. Takže tunely, stříšky, bludiště … Jednoduchý tunel,
domeček, nebo stříšku kterou by morčátka mohla prolézat lze
vyrobit i z papíru, kartonu, krabice (trvanlivost krátká, ale na
takový výběh to bohatě postačí). Morčátko rádo zkoumá nové
prolízky.
"Houpačky"
Tzv. houpačky, jak tento doplněk mnoho chovatelů označuje, je prý u
morčat velmi oblíbený (u nás dosud neodzkoušeno). Je to vlastně
nějaký hadřík, látka napnutá v přiměřené výši a upevněná na bocích,
jako takové pomyslné druhé patro, kde morčátka
mohou v klidu relaxovat.
Zábavné krmení
I takové obyčejné krmení lze zpestřit. A jak! Stačí morčátku papání
držet, hrát si s ním, lákat, zkusit na panáčkování atd. Nebo stačí
potravu upevnit na stěnu ubikace - přivázat ke kleci, nebo jinak
usadit. Morčátko si pak s papáním více vyhraje. Nebo poschovávat
kousky oblíbeného jídla (např. okurky) různě po ubikaci. V zimě
zajisté morčátka uvítají i doma napěstovanou čerstvou trávu v truhlíku :-).
A samozřejmě nesmíme zapomínat na pozornost, kterou bychom
měli morčátkům dostatečně věnovat. To se také týká mazlení, které mají
taaak moc rádi :-).

historie morčat
Morčata pocházejí z Jižní Ameriky, především z Peru a Chile, kde i dodnes žijí v divoké přírodě. V dobách objevení Jižní Ameriky chovali Inkové z Peru morčata jako domácí a obětní zvířata. Již tehdy byly známy různé barevné variace morčat, například červené, hnědé, černé nebo dvoubarevné. Tehdy sloužila tato zvířátka také ke zpestření jídelníčku, k čemuž slouží v některých jihoamerických zemích dodnes.
V divočině žijí různé druhy morčat, která žijí v menších rodinkách. Naše ochočená morčata pocházejí z divokého morčete Cavia aperea porcellus. Toto morče se barevným rázem podobalo zlatému aguti - barva srsti je vespod teple červená, kdežto navrchu je rovnoměrně prokládaná červenou. Tak vypadala morčata původně.
Na konci šestnáctého století byla morčata dovezena do Evropy holandskými mořeplavci z Jižní Ameriky, Kteří pluli podél západního pobřeží Afriky (Guiney). I předtím byla však morčata v Evropě známa již v roce 1533 je popsal v "Knize zvířat" švýcarský biolog Conrad Bessner, zakladatel botanické zahrady Univerzity v Curychu. Jeho popis a vyobrazení morčat se téměř shoduje s morčaty současnými. Bessner je však pojmenoval (stejně jako Španělé) "indiánští králíci". Bessner velice přesvědčivě popsal, jak byla morčata přivezena cestovateli z Nového světa přes Španělsko a Portugalsko do Anglie, čím se morčata živila, jaké barvy lidé tehdy znali a jak se morčata rozmnožovala. Teprve v devatenáctém století začali lidé morče chovat jako domácí zvíře, a to především a Anglii. Morčata se stala opravdu populárními až po druhé světové válce. Tehdy bylo o morčatech zjištěno mnoho nových odborných znalostí a na trhu se objevili zkušenější chovatelé morčat. Negativním následkem zájmu o morčata bylo jejich stále častější využívání k laboratorním pokusům. Dnes se morčata chovají jako domácí zvířata běžně. Výhodou jejich chovu je nenáročnost, nevýhodou možná častý výskyt alergií.

SEZNAMOVÁNÍ

SEZNAMOVÁNÍ
1. krok pustíme morčata na dostatečně velké pro ně neznámé území ve strejnou dobu , tak aby se obě mohly procházet - v případě vysoké agresivity (to by seohlo projevit cvakáním zubů,kousáním) morčata raději na chvíli oddělíme a zopakujeme později.
2. krok u druhého kroku, kdy se samičky tolerují navzájem na pro ně neznámém územi, nachystáme velké ubytování, které nezná (nemá označkováno) ani jedna samice (postačí pořádně vyčistit bydlení, aby nebyli cítit pachy), umístíme tam samičky a sledujeme jak se chovají - nesmíme je nechat bez dozoru!, pokud se samičky začnou prát, okamžitě je vyndáme a druhý den opakujeme znovu (spolu s pouštěním na neutrálním území) - opakujeme do té doby, než se vzájemně tolerují
3.krok jestliže se samičky snášejí v uzavřeném prostoru, můžeme je tam tedy ponechat delší dobu, třeba i přes noc - pokud vše probíhá v pořádku je vyhráno, pokud ne, opakujeme vše od začátku.

Koupě morčete

Koupě morčete
morče běžně koupíte ve zverimexu nebo přímo od chovatele. Já bych osobně radila koupit morčátko od chovatele protože přecejenom máte jistotu že je zvíře zdravé. ale někdo takovouto možnost nemá tak vám dám rady:Znaky zdravého morčete:
Stáří morčete -Optimální stáří je alespoň 5 týdnů, morčatům neprospívá, když jsou odebrána moc malá.
Morče musí působit zdravě a čile
Fyzická kondice
- Vezmeme-li morče do ruky, musíme cítit, že má pevně stavěné tělo.
Srst - Měla by se lesknout, být bez lysích míst a parazitů.
Nos, oči a uši - Čisté.
Chrup
- Nesmí mít přerostlé zuby

Péče o drápky

Péče o drápky
Morčata mají jako snad všichni hlodavci na každém prstu jeden dráp. Na předních nohou čtyři a na zadních tři. Zbarvení drápků je závislé na pigmentu a zbarvení morčete. STRIHANI: v drápku bychom mněli vidět nerv (červená žilka) drápek by mněl končit asi tak 2mm od této žilky. Podle délky zastříhneme. Co se týče stříhání drápků u veterináře: cena: od 20 do 100 Kč.. podle veterináře

koupání a česání morčat


koupání a česání morčat
Koupání a česánímorčata jsou čistotná zvířátka, ale i přesto se neubráníte tomu, aby sem tam neměla slepené chlupy na zadečku, zvláště morčata dlouhosrstá. Proto je potřeba, je alespoň jednou týdně vykartáčovat a občas slepené chlupy na zadku či jinde Opatrně vystříhat,K tomu použijte nůžky s kulatou špičkou, aby ste morče neporanili, pokud by najednou poskočilo. Jednou za čas je třeba morče vykoupat-- jak na to: někde si připravíme ručník na který pak morčátko položíme a budeme ho sušit. Morče vezmeme do vany.. nastavíme vlažnou vodu a osprchujeme počůrané chlupy na zadečku (zvláště dlouhosrstá morčátka) a můžeme omýt i zádíčka. pak morče budeme v ručníku sušit tak dlouho dokud nebude suché. (kdyby sme ho dali do klece mokré.. zvláště do dlouhosrstých se nabalí piliny a seno a už to z něj pak nevymotáte). Kartáčováním morče jednak zbavujete padajících chlupů a nečistot, ale také je tím masírujete a oni si spokojení pomumlávají a pobrukují pokud to provádíte s citem.

Plemena morčat

PLEMENA MORČAT
Plemena morčatStavba těla je společná pro všechna plemena:
Morčata mají mít tělo silné, dobře osvalené, kompaktního tvaru, mírně podsadité a zakulacené. Dobře vyvinuté dospělé morče váží 900 až 1200 gramů, přednost se dává větším jedincům. Kvalitní a dobře živená morčata váží 500g již ve věku 3 měsíců.Hlava široká a tupá, při pohledu ze strany je nos zahnutý ("římský profil"), oči a uši daleko od sebe. Oči jsou velké, kulaté a vypouklé, s mírným výrazem. Neosrstěná ouška jsou šikmo nasazená, ohnutá dolů, uprostřed mají vlnku.Krk silný a krátký, plece vysoké, široké a dobře vyvinuté. Hruď hluboká, široká a plná, hřbet krátký, široký, rovný.Končetiny krátké, rovné a silné. Přední končetiny mají čtyři, zadní tři prsty, délka drápků má být upravena tak, aby morče mohlo držet tlapky rovnoběžně na zemi. Zadní končetiny mají být zakulacené a masité, nesmí být vidět kosti.
morče saténové
Morče se saténovým leskem srsti bylo vyšlechtěno ve Spojených státech. Srst je jemnější než u normálních hladkosrstých morčat a má také méně podsady. Charakteristický je výrazný hluboký lesk - vyžaduje se lesk viditelný až ke kořínkům chlupů.
Vyskytuje se v nejrůznějších barvách, často v červené, zlaté, krémové, bílé i aguti. Mnoho barev dosud nebylo uznáno.
Křížením s rexy, coronety, šeltiemi apod. lze získat téměř jakékoliv plemeno se saténovou srstí. Saténový faktor je tedy spíše další možnou vlastností všech plemen morčat než samostatným plemenem.
KRÁTKOSRSTÁ PLEMENA

rovná srst
vlnitá srst
bez rozet
anglické (hladké obyčejné)
Srst těchto morčat je rovná a krátká, s délkou do 3 centimetrů bez přesahujících delších chlupů, bez vírů a pěšinek. Podsada je jemná, krycí chlupy hrubé. Žádoucí je lesklá srst, matná srst naznačuje nedostatečný výživový stav.
Hladkosrstá morčata jsou uznána ve většině barev. U jednobarevných morčat má být barva celistvá, bez žádných světlejších nebo tmavších míst. U barev aguti je žádoucí po celém těle rovnoměrný ticking.
Nejčastější vady: úzká a dlouhá hlava, úzké a dlouhé tělo. U nás je dosud málo typově výborných hladkosrstých morčat.
Péče o srst: téměř žádná, pouze týden před výstavou denně kartáčovat. Případně se můžeme pokusit volnou přesahující srst opatrně protrhat, aby nerušila "celistvost těla" morčete.
anglický rex
Srst je kudrnatá, velmi hrubá, kolmo odstávající od těla. Je relativně krátká a pružná, hluboko zasazená, na hlavě a na břiše bývá kratší než na ostatních částech těla. Mutace způsobující tuto zvláštní strukturu srsti se dědí recesivně.
Chová se v různých barvách, z nichž ne všechny jsou uznány. Oblíbení jsou tříbarevní rexové, často se chovají i černí, bílí a červení.
Vady: srst zcela nebo i částečně přiléhající k tělu, srst přesahující délku 3 centimetrů, výskyt rozet.
Nežádoucí křížení: s morčaty rozetovými (rozetou, crested)a dlouhosrstými. Pokud nemáme vhodného partnera pro rexe, je možné ho křížit s morčetem hladkým obyčejným. S takového spojení se narodí morčata hladká, která jsou nositeli genu pro tento typ osrstění.
americký teddy
Vzhledově je americký teddy shodný s anglickým rexem, ale geneticky je odlišný. Srst může být dvou typů: a)hrubá a tvrdá nebo b)měkká "plyšová".
Nežádoucí křížení: Protože struktura srsti amerického teddyho je způsobena mutací na jiném úseku genomu než u anglického rexe, získáme křížením rexe a teddyho hladkosrstá mláďata, která jsou nositeli "rex" i "teddy" genu.
jedna rozeta na hlavě
anglický crested(anglické chocholaté morče)
Od hladkého obyčejného jej odlišuje rozeta na čele, která má stejnou barvu jako ostatní srst. Vír musí být umístěn uprostřed čela a má být co největší a pravidelný, kulatý, dědí se dominantně.
Srst je hladká, přiléhavá a má málo podsady.
Mohou se chovat v nejrůznějších barvách, ale nejčastěji se vyskytují v barvách aguti a jednobarevná (černá, červená, bílá a krémová).
Vady: na hlavě dvě malé rozety blízko sebe, vír jinde na těle (vyřazuje zvíře z chovu), bílé chlupy v rozetě.
Stejně jako hladké obyčejné nemá téměř žádné požadavky na údržbu srsti.
americký crested(americké chocholaté morče)
Toto plemeno je zcela shodné s anglickým crestedem, jediným rozdílem je barevné odlišení čelní rozety od barvy ostatní srsti. Tato tzv. koruna má bílou barvu. Žádoucí je koruna celistvě bílá, ale často bývá bílá jen její část. Vír se dědí dominantně.
Chovají se v různých barvách, nejčastěji jako červená, černá, zlatě zbarvená a buff.
Vady: Bílá barva nemá přesahovat rozetu ani nemá být příliš chudá.

minimálně 8 rozet rovnoměrně rozmístěných po těle
rozeta
Rozetová (habešská) morčata pocházejí z Anglie, kde jsou známa jako "abyssinian". Charakteristickým znakem jsou rozety (víry), které jsou rovnoměrně rozloženy po celém těle. Rozetová srst se dědí dominantně, ale z křížení rozetového a hladkého morčete obvykle nezískáme mláďata s pěkným rozmístěním rozet.
Srst tohoto plemene je hrubší a delší než u hladkosrstých morčat, ale nepřesahuje 4 cm. Díky řídké podsadě se nezacuchává. Každá dobře utvářená rozeta vychází z jednoho bodu, který musí být malý asi jako špendlíková hlavička. Rozeta je dostatečně hluboká a tvoří malý "kalíšek". Morče má mít minimálně 8 symetricky rozložených rozet. Požadovány jsou dvě rozety na hřbetě podél páteře, dvě na zadku, dvě postraní rozety na bocích a dvě na kyčlích. Ramenní rozety jsou žádoucí, ale nejsou nutné. Postavená srst mezi jednotlivými rozetami tvoří hřebeny, které mají být rovné, vzpřímené a pevné. Centrální hřeben je podél páteře od límce na zadek, rovnoběžně s ním jsou na každé straně dva postranní hřebeny. Kolmé na centrální hřeben jsou límcový hřeben přes ramena a zadní hřeben nad boky a zády. Límcový hřeben je až za rameny. Hřebeny mají vyhlížet upraveně. Na tvářích jsou dopředu rostlé vousy. Ouška zůstávají u mladých morčat poměrně dlouhou dobu vztyčena, naž se sklopí do požadovaného "výstavního" tvaru.
Chová se v různých barvách, nejčastěji jako jednobarevná (červená, černá, bílá), ale vyskytují se i tříbarevná, želvovinová, aguti a bělouš.
Vady: např. velký středový bod rozety, méně rozet, nepravidelné rozmístění a tvarování rozet, rozetky na masce...

DLOUHOSRSTÁ PLEMENA

rovná srst
vlnitá srst
bez rozet
šeltie
Srst je dlouhá, hladká a splývavá, bez rozet. Na hlavě má šeltie srst krátkou, od očí k uším se prodlužuje a za ušima je již srst dlouhá a podél těla splývá volně dolů. Na tvářích je žádoucí dlouhá srst ("licousy"). Kvalitní morčata tohoto druhu mají zcela běžně srst dlouhou kolem 20 cm.
Z barev je u šeltií oblíbená tříbarevná, černo- i červenostrakatá, želvovinová, chovají se i jednobarevné (červená, bílá, černá)
Péče o srst: je nutné každodenní pročesávání, případně natočení na papírové natáčky. Před výstavou se tato morčata koupou.
Vady: Příliš krátká, případně zacuchaná nebo dokonce zplstnatělá srst.
texel
Texel je vlastně vlnitá šeltie, případně dlouhosrstý rex. Prvně bylo toto plemeno vyšlechtěno v Anglii.
Je to morče bez jediného víru (rozety), jehož srst je zvlněná, na dotek hebká, dlouhá asi 12 cm. Má být zasazena hluboko v kůži a vyrůstá kolmo k tělu. Na hlavě a na břiše je srst kratší, na břiše tvoří jemné kudrlinky. Trsy dlouhých chlupů se stáčí do spirálek, které rozčesáním zmizí a znovu se stočí po navlhčení srsti.
Nejčastěji se chová v barvě červené, bílé, červeně strakaté, existují i morčata s ruskou kresbou a aguti. Třbarevní texelové nejsou uznáni ve všech zemích
Vady: místa s řidším osrstěním
jedna rozeta na hlavě
coronet
Coronet neboli "korunka" se dá popsat jako dlouhosrstý crested nebo šeltie s rozetou. Však také vznikl v Anglii spojením těchto dvou plemen. Po šeltii zdědil coronet dlouhou splývavou srst, která padá od hlavy dozadu a volně splývá podél těla. Crested dal této nové rase výraznou čelní rozetu. Středový bod rozety je velikosti špendlíkové hlavičky a rozeta musí vytvářet pravidelný, kruhový tvar.
Vady: Velký středový bod rozety, nepravidelný tvar rozety.
merino
Merino - kudrnatý coronet nebo texel s rozetou.Srst je vlnitá, s rozetou na čele. Tato čelní rozeta je u merina méně nápadná než u coroneta. Je to tím, že vlnitá srst merina od hlavy odstává a tím vír poněkud uzavírá.
"pony" na hlavě a dvě rozety na kyčlích
peruánec
Srst je dlouhá, lesklá, na dotyk hebká. Na tvářích je srst kratší, není však přilehlá jako u šeltie, ale odstává a opticky proto působí delším dojmem. Na kyčlích je po jedné rozetě, které nejsou příliš patrné, neboť velmi dlouhá srst rozety překrývá. Všechna srst od těchto rozet roste směrem k hlavě, proto srst dopředu přes hlavu a přes oči a tvoří ofinu ("pony"). Morče tedy vypadá často úplně stejně zepředu i zezadu. Maximální délka srsti neexistuje. Dlouhá srst se dědí recesivně.
Péči o srst je potřeba věnovat dostatek času a zvíře podle potřeby koupat a srst kartáčovat. Pokud nemáme na tuto péči čas, je lepší takové morče ostříhat. Zastřihuje se také srst chovných jedinců.
alpaka
Alpaka je plemeno s dlouhou a vlnitou srstí, stejně jako u peruánce je pony na hlavě a po jedné rozetě na každé kyčli. V počtu a rozložení rozet je tedy toto plemeno s peruáncem shodné, strukturou srsti se zase shoduje s plemeny texel a merino. Rozety pod dlouhou srstí téměř nejsou vidět.
nejméně 4, ideálně 8 rozet rovnoměrně rozmístěných po těle
angora
Morče angorské je vlastně dlouhosrstá rozeta. Tento druh má po těle rozloženy nejméně 4 rozety, žádoucí je jich však více, alespoň 8. Víry nemusí být pravidelně rozloženy, ale pokud jsou, dává se jim přednost. Tyto víry musí být čistého tvaru, velké a kulaté. I u tohoto druhu padá dlouhá srst přes oči, stejně jako u peruánce. Rozety rozložené po těle však činí toto morče jakoby "stále neupravené", neboť víry srst roztáčí do všech stran.
Vady: Zdvojené rozety a srst dělící se do pěšinek - vady rozet jsou dědičné, proto je nutno do chovu vybírat pouze jedince s dobře tvarovanými rozetami.
Angora je zatím neuznané plemeno.Výše uvedený popis plemene berte jako ideál pro případ, že by k uznání tohoto plemene v budoucnu došlo

O morčatech


O morčatech
Původ
Naše domácí morče (Cavia aperea porcellus) pochází z divokého morčete (Cavia aperea) žijícího volně v Jižní Americe. Morčata chovali již Inkové dávno před objevením Ameriky Španěly. Skupiny krotkých zvířátek žily přímo v domech s lidmi, kteří je pravděpodobně již tenkrát chovali nejen pro maso a jako obětní zvíře, ale i jako kamarády pro děti. Kromě původní barvy morčete, kterou je zlatá aguti, se v indiánských domech vyskytovala morčata různých jiných barev a dokonce i morčata rozetová. Výzkumy ale naznačují, že černá morčata byla - nejspíš z pověrčivosti - hned po narození usmrcována.
Není jasné, zda se morčata dostala do Evropy již na počátku 16. století nebo zda je až mnohem později přivezli angličtí mořeplavci. Jisté ale je, že se v Evropě chovala už na počátku 18. století. Protože morčata pocházela z daleké zámořské země, byla již tím velmi zvláštní a proto také velmi drahá - pořídit si je mohli jen bohatí lidé. Z ceny morčete také pochází jeho anglický název "guinea pig" - tedy nikoliv guinejské prasátko, ale prasátko za jednu guineu. Morčata se stala oblíbenými domácími mazlíčky, byla vystavována jako kuriozita na trzích a poutích a dostala se i do laboratoří. Na chov morčat se soustředili především v Anglii, kde byly už v 19. století pořádány výstavy, na kterých se hodnotil vzhled morčat. Dnes jsou morčata nejoblíbenějšími a nejčastěji chovanými hlodavci.
Literatura:Michael Mettler: Morče - původ, péče, ošetřování. Art Area, Bratislava, 1997.Esther Verhoef-Verhallenová: Encyklopedie králíků a hlodavců. Rebo Productions, Čestlice, 1999.

Základní biologické hodnoty
Tělesná hmotnost v dospělosti: ideálně 800 - 1200 g, ale může být až 700 - 1500 g
Hmotnost při narození: 50 -120 g
Hmotnost při odstavu: 200 - 250 g
Věk při odstavu: 3 - 5 týdnů (podle váhy)
Otevření očí: při narození (některé prameny uvádějí i 2 dny před porodem - oči se otevírají již v děloze)
Přijímají tuhou potravu od 3. - 5. dne (ochutnávají někdy již od prvního)
Délka života: průměrná 6 let, rozmezí 5 až 10 let
Pohlavní dospělost: samec 8 týdnů, samice 10 týdnů. Samičku je možno poprvé připustit v době, kdy dosáhne váhy 500 g. První porod by měl proběhnout do desátého až dvanáctého měcíce věku samičky. Připouštění plánujeme s přihlédnutím ke zdravotnímu stavu a tělesné konstituci samičky.
Tělesná dospělost: samec 10 - 12 týdnů, samice 12 - 14 týdnů
Délka pohlavního cyklu: 16 - 23 dní (mě osobně při sledování tří spolubydlících morčic po dobu jednoho roku vycházel průměr na 19 dní ;-))
Doba říje: 6 - 15 hodin
Doba březosti: 63 - 72 dní
Počet mláďat: 2 - 4(6)
Doba kojení: 3 - 5 týdnů
Použití v chovu: samec 5 let, samice 4 - 5 let
Rektální tělesná teplota: 38 - 39°C
Dechová frekvence: 69 - 104 /min
Tepová frekvence: 226 - 400 /min
Krevní tlak: 77 / 47 (systol./diastol.)
Upraveno podle:Prof. MVDr. Jaroslav Konrád, DrSc., MVDr. Richard Bondy, CSc.: Choroby malých zvířat IV. Nemoci koček a laboratorních zvířat. SPN Praha, Vysoká škola veterinární v Brně, 1985

Bydlení


Bydlení
Kde ubytovat morčata?
plastová přepravka
klec
plastbox
luxusní skříňová "morčatária"
Podestýlky
Hobliny - přírodní materiál, měkký a dobře savý. Měly by být odprášené a z čistého neupravovaného dřeva. Pokud získáváte hobliny u truhlářů, ujistěte se, že jsou pouze ze surového dřeva a ne ze dřeva mořeného, lakovaného apod. I části podestýlky mohou morčata pozřít a upravované dřevo je pro ně velmi nebezpečné.
Piliny - jemnější než hobliny, prašnější, proto ne příliš vhodné. V případě nouze lze použít, ale je dobré je překrýt jinou podestýlkou, například slámou.
Sláma - doplňková podestýlka, vzhledem k délce stébel vhodná spíše do větších kotců, do stájí apod.
Kukuřičná podestýlka
Dřevěné lisované granule - nejčastěji prodávané pod značkami Cat´s Best, Jonáš
Bentonitová steliva do kočičích záchodů - hodí se pouze jako doplnění měkčí podestýlky v místě, kam se morče chodí nejčastěji vyprazdňovat, případně do miniaturních rohových záchůdků. Jako celková podestýlka nevhodné, neboť jsou příliš tvrdá, mohou mít ostré hrany a navíc vysušují neosrstěnou kůži na tlapkách morčat.

Nemoce


Nemoce
Karanténní opatřeníAť už kupujeme nové chovné jedince nebo miláčky na mazlení, měli bychom po přinesení nového tvorečka zavést preventivní opatření pro znemožnění možnosti přenosu chorob z nově příchozího na naše starousedlíky. Bohužel často bývá následující problematika opomíjena a je argumentováno chabými zdůvodněními, že již mnoho zvířat bylo přineseno a rovnou začleněno do domácího hejna morčat bez toho, že by se objevil nějaký problém. Ovšem jednoho dne při zanedbání karantény může nastat skutečně velmi vážná situace.
Nejrizikovější bývá nákup morčat ve zverimexech. Samozřejmě není možné plošně odsoudit tento způsob nákupu, jednoznačně záleží na úrovni zverimexu, ovšem i na úrovni dodavatelů. Problematický zdravotní stav prodávaných zvířat může být způsoben nedostatečnou péčí personálu a neodpovídajícími hygienickými podmínkami. Avšak v mnoha případech nemají pracovníci zverimexů žádný podíl na neblahém stavu zvířat, stačí jeden nezodpovědný dodavatel a může způsobit i jen jediným dodaným nemocným zvířetem v původní skupině zvířat v obchodě mnoho problémů. V tomto směru ze mne hovoří přímo má zkušenost s koupí malého morčátka, které bylo napadeno svrabem. Úroveň obchodu však byla velmi dobrá, zvířata měla naprosto čistou podestýlku, vše nasvědčovalo tomu, že péče o ně je velmi dobrá.
Další problém může být koupě od chovatelů tak trochu naslepo, např. zasláním zvířat drahou, kdy tak trochu kupujeme zajíce v pytli.
Ovšem i v případě, že kupujeme zvíře přímo osobně u chovatele, nemusíme se stoprocentně vyhnout polízanicím s chorobami.
Shrnuto: ať už kupujeme morčata odkudkoliv a jakýmkoliv způsobem, neměli bychom karanténu podceňovat. V prvé řadě zvíře okamžitě pozorně prohlédnout, všímat si výtoku z očí, nosu apod., prohlédnout kožíšek, zda se nenacházejí holá místa, stroupky, případně pohybující se parazité, všímat si kvality výkalů a vzhledu moči.
Nejlépe je nové zvíře umístit do odděleného výběhu a ještě lépe do jiné místnosti. Některé respirační choroby bývají přenosné kapénkovou cestou stejně jako u lidí. Současně je vhodné dávat si pozor i při běžné manipulaci, např. při čištění kotce, nejdříve čistit kotce domácích usedlíků a teprve nakonec kotec nového zvířete.
Délka karantény je sporná záležitost. Rozhodně pár dní by bylo dobré nové zvíře v karnténě ponechat. Jak známo, u morčat se choroby vyvíjí bohužel velmi rychle a proto bývá po velmi krátké době zřejmé, že něco není v pořádku. Od věci není preventivní podání léčiv, především proti kokcidioze, případně preventivní postřik antiparazitárním přípravkem ( např. Kadox ).
Ačkoliv všechny popsané zkušenosti vyhlížejí velmi jednoduše a logicky, bývá problematika často přehlížena a nedostatečně brána v potaz. Proto jsem chtěla znovu zopakovat základní principy, které drží naše chovy zdravé a kvalitní.


Parazitární onemocnění
VšiMalé bílé až hnědé potvůrky, připomínající 1-2 mm dlouhé placaté červíky se nejvíce zdržují u kořenů chlupů a jsou špatně vidět. Většině morčat vši nevadí, viditelně se nedrbou. U citlivějších jedinců může časem dojít k zhoršení kvality srsti, vypadávání chlupů apod.
Již 18 let s úspěchem a bez vedlejších ůčinků používám k odvšivení sprej 1% ARPALIT. Prodává se ve zverimexech za cca 50,- Kč.
POZOR! Důležité upozornění!!Při odvšivování 1% Arpalitem:
POZOR na záměnu s 5% Arpalitem!
Morče nesmí být březí. Může dojít k poškození plodu či potratu apod.
Morče musí být, kvůli škodlivým výparům, umístěno ve vzdušné ubikaci. Tzn. např. při ploše 0,50 m² nesmí plné stěny přesáhnout výšku 30 cm. Ideální je klec s mělkým dnem. Z téhož důvodu nedávejte do ubikace budku!
Pozor na zasažení očí a dýchacích cest! Raději si 1% Arpalit nastříkejte na ruce či hadřík a oblast hlavičky opatrně potřete.
Nedoporučuji, aby tento zásah prováděli děti!
Postup:1. den postříkat celý povrch morčete proti srsti co nejvíce ke kořínkům, až je morče mokré či spíše vlhké. Pak si ještě postříkejte ruce a srst řádně promasírujte. Nezapomeňte na nožičky... a sobě rychle a řádně umýt ručičky...3. den opakujte jako první den7. den morče vykoupat, opatrně vyfénovat, pak případně nastříkat olejovým kondicionérem, učesat a je hotovo.


Chirodiscoides caviaeV kožíšku morčat se může objevit parazit
Chirodiscoides caviae. Jedná se o velmi malého roztoče podlouhlého tvaru bílé barvy, který se v kožíšku jeví jako jemný posyp moukou. Při bližším zkoumání je možné velmi dobře zaznamenat pohyb roztočů a jejich prolézání srstí. Jejich škodlivý účinek na zvíře, konkrétně na srst, není příliš velký, avšak snižují kvalitu srsti a zbytečně zvíře zneklidňují. Trvalý přenos na člověka nehrozí. Parazitují pouze na morčatech.
Léčba: Přípravek Biokill se v mém případě příliš neosvědčil, patrně také proto, že obsahuje jako účinnou látku pyretridy, které nejlépe účinkují v nižších teplotách, kdežto morčecí chov je umístěn v teplotě 22 - 25 stupňů C. Naprosto stoprocentně účinkuje Kadox spray. Insekticidní látkou je chlorpyrifos, uzavřený v mikropouzdrech z umělé hmoty. Pouzdra za přítomnosti vody zůstávají neporušena, při odpaření vody se naruší a chlorpyrifos difunduje po povrchu těla. Druhou složkou preparátu je fenoxycarb, růstový inhibitor, který zastavuje vývoj vajíček, larev a kukel parazitů. Velmi důležitá je neškodnost přípravku pro zvířata, složky přípravku jsou nejedovaté, nedráždí dýchací aparát, nepoškozují oči ani kůži. Teplokrevným živočichům procházejí mikrokapsle s insekticidem zažívacím traktem neporušeny. LD50 u zapouzdřeného chlorpyrifosu při orálním podání je 25 800 mg/kg živé hmotnosti krysy, pro fenoxycarb 10 000 mg/kg ž.m. Zřejmá je tedy skutečná bezpečnost přípravku.

Krmení morčete

Krmení morčete
1) Co je hlavní složkou potravya) Seno - a) Seno - je zdrojem syrové vlákniny a morče ho musí k dispozici vždy v dostatečném množství. b) Vitamin C - Morče je spolu s člověkem a primáty jediným savcem, který si nedokáže v organismu syntetizovat vitamin C, a musí mu být proto denně dodáván s potravou. Nedostatek vitaminu C vede k onemocnění, snížení obranyshopnosti organismu a následně k úhynu, proto se nesmí jeho význam podceňovat.Vitamin C může morče dostávat ve formě tablet nebo kapek do vody a jsou k dostání i některá hotová krmiva, která jej obsahují.Asi nejlepším zdrojem vitaminu C zůstává pro morčata čerstvá zelenina a ovoce, např. jablka, čekanka, mrkev i s natí, kadeřavá kapusta, štěrbák. Mě se osvědčily také mandarinky, kiwi a růžičková kapusta. Opatrně by se měl podávat salát a zelí, ale zdravému zvířeti, které má k dispozici dostatek sena, by neměla ani tato zelenina jakkoliv ublížit.Zeleninu podáváme čerstvou, raději omytou a v žádném případě zkaženou nebo napadenou plísní. Tráva je přirozenou potravou morčat, ale není dobré ji trhat ve městě např. ve veřejných parcích, kde může být znečistěná prachem a psími výkaly. V létě vozím trávu ze zahrady a uchovávám ji v igelitové tašce v lednici - v přihrádce na zeleninu. Pokud je jí víc, nechávám ji volně na balkoně, kde během tdne proschne na čerstvé seno. Nemáte-li zahradu, můžete natrhat alespoň pampeliškové listy, které důkladně omyjte. Obsah vitamínu C je poměrně hodně variabilní v různých druzích zelenin a ovoce viz. následující tabulka :

zelenina / ovoce
mg vitamínu C na 100 g výrobku


brokolice
113
čekanka
114
hruška
4
jablko
10 / 12
jahody
60
kadeřavá čekanka
10
kadeřavá kapusta
100 / 125
kapustičky
150
květák
70 / 80
mrkev
5
paprika
100 / 150
petržel
172
pomeranč
50
rajčata
25
salát
35
šípky
500
špenát
25 / 50
zelená okurka
10
zelí
80